Як часто потрібно міняти трансмісійну оливу?

13.02.2018

Після двигуна найдорожчим ремонтом для автомобіля є трансмісія. Без будь-якого технічного обслуговування автоматична коробка може прослужити всього близько 80000 км. При простому обслуговуванні коробка має пройти понад 160 000 км.

Коробка передач виконує завдання перемикання передач, коли бортовий комп'ютер повідомляє про це. Пробіг на трансмісії може змінюватись в залежності від того, як власник керує автомобілем. Їзда повним газом може знищити автоматичну коробку. Завжди корисно підтримувати оберти двигуна якомога нижче. Рідина автоматичної трансмісії протікає через мехатронік, який бере участь у загальному управлінні, змащуючи шестірні та гідротрансформатор. Тому мехатронік повинен працювати без сміття і олва має бути з правильною в'язкістю.

Кожен автовласник знає, що моторна олива потребує заміни на регулярній основі. Однак, коли справа доходить до коробки, тут можна пропустити заміну за регламентом, поки коробка не почне працювати неправильно. Іншими словами: поки не стало надто пізно!

Або існує інший міф: потрібно проводити не повну заміну оливи, тому що повна заміна негативно впливає на трансмісію. Не вірте цьому!

У багатьох країнах офіційними автодилерами підтримується інша теорія, а саме, що олія для автоматичних коробок не повинна змінюватися протягом усього життя автомобіля. Зрозуміло, вони беруть до уваги гарантійний період життя, який, проте, дуже малий. Автомобілі після гарантії мешкають ще не один гарантійний термін служби.

Наведемо приклад із сайту одного з провідних виробників трансмісії ZF, згідно з яким концепція «Олива на все життя» ніколи офіційно не визнавалася:

«Автоматичні трансмісії ZF загалом мають великий термін служби та заповнені повністю або частково синтетичною олією ZF-LIFEGUARDFLUID. Однак через спортивний стиль водіння або часті буксирування причепів або, тому що ви живете в гірській місцевості, олива може втратити свої властивості передчасно. Проблеми з перемиканням передач можуть бути індикатором для старіючої олії. Таким чином, фахівці ZF Services рекомендують змінювати трансмісійну олію після 100 000 км або через вісім років. "

Але увага: зазначені 100 000 км розповсюджується лише на коробки з 8 та 9 передачами! (В даний час парк автомобілів у світі складається з коробок на 5-6-7 передач). Чим більше число передач, тим нижча механічна напруга. Для попередніх моделей коробок кілометраж заміни коливається від 40 000 км до 60 000 км.Що стосується 8 та 9 швидкісних передач ZF, то є корисна інформація, яка не відома широкому загалу. Незважаючи на збільшення кількості електромагнітних клапанів, у порівнянні з коробкою на 6-7 швидкостей, їхня активність дуже велика у міському трафіку. Чим більше число зубчастих коліс, тим більше уваги приділяється мехатроніку. Усередині корпусу клапана знаходиться лабіринт із алюмінієвого лиття. Але в цьому поколінні трансмісій, де швидкість і відсутність тертя настільки важливі (отже дуже важлива підтримка правильної в'язкості та чистоти масла!), ZF канали поліруються з ювелірною точністю. Саме тому ZF вирішила «продовжити» рекомендації, пов'язані з автоматичними коробками ZF 8/9 HP, які мають більш високу якість, ніж у середньому. Однак навіть для них я рекомендував би інтервал в 60 000 км, якщо автомобіль в основному пересувається містом.

Асортимент продукції BIZOL ATF розроблений з використанням високоякісної сировини та використовує німецькі інженерні навички. BIZOL має схвалення всіх великих європейських виробників автомобілів. Широкий вибір мастильних матеріалів із синтетичних компонентів, що містять спеціальні добавки, забезпечують відмінний захист від зносу, корозії, спінювання та утворення шлаків та відкладень. Забезпечує чудову потужність, перевищує вимоги, які пред'являються відомими виробниками редукторів та автомобілів.

Крім того, у технічному паспорті продукту «ZF-EcoFluid A» перераховані переваги цієї спеціальної оливи: «Завдяки розширеним інтервалам заміни оливи, забезпечується оптимальна теплова та окислювальна стабільність». Як ви можете бачити, ZF (офіційний постачальник автоматичної коробки передач для BMW та багатьох інших марок автомобілів) ніколи не говорить про оливу на все життя.

Інший приклад - знаменитий японський AISIN з наступним питанням: Ви коли-небудь змінювали трансмісійну рідину свого автомобіля? Змінюйте його кожні два роки або 20 000 км» Вони говорять про оливу ATF.

Саме тут і зараз технологія BIZOL може збирати безліч конкретних результатів з використанням обладнання та концепції ATF Intelligence 2000. Метод BIZOL починається з вищої якості масляних композицій, оптимізованої системи обслуговування та досягає найвищого результату для зручності перемикання, економії палива, щоб уникнути дорогих ремонтів.

Запитайте свого механіка про діапазон заміни оливи BIZOL ATF. Зробіть це між 60 000 – 80 000 км.